Literatuur : Trappist

Trappist. De zeven hemelse bieren

trappistzevenheerlijkebierenWestmalle, Rochefort, Westvleteren, Chimay, Orval, Achel en La Trappe. De zeven trappistbieren hebben vele fans in binnen- én buitenland. Ze worden geroemd om hun hoge kwaliteit en hemelse, rijke smaak. Maar wie zijn de trappisten? En uit welk vaatje tappen ze?

De monniken en bieren geven hun geheimen prijs! Om ‘ledigheid’ te voorkomen en om ‘van de arbeid hunner handen’ te kunnen leven, beslisten de monniken hun bier zelf te brouwen en te verkopen. Dat hogegistingsbier werd hun belangrijkste bron van inkomsten en bezorgde hen faam en uitstraling tot in het buitenland.

Jef Van den Steen bracht een bezoek aan alle trappistenabdijen en schetst hun geschiedenis. De broeder-brouwers, die de zorgvuldig bewaarde geheimen van het brouwsel kennen, geven een rondleiding tussen de brouwinstallaties en laten kennismaken met de geuren, kleuren en smaken van trappist.

Voor het eerst is er aandacht voor de Nederlandse abdij Koningshoeven, bekend van de bieren La Trappe die sinds enkele jaren ook het logo Authentic Trappist Product dragen. Het resultaat is een volledig, overzichtelijk en schitterend geïllustreerd werk over trappist in al zijn variaties.

JEF VAN DEN STEEN geldt algemeen als dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland. Hij is vaste redacteur van De Zytholoog en is de auteur van een indrukwekkende reeks bierboeken, verschenen bij Davidsfonds/Leuven.

Van den Steen, Jef, Davidsfonds Uitgeverij. Met foto's van Jan Crab.
ISBN 978-90-5826-672-9
www.davidsfondsuitgeverij.be