Voorouders Daens

Het Laatste Nieuws van 15 december 2007

Daens had nooit 'Daens' mogen heten!

Dirk De Buck schrijft boek over voorouders van bekende priester

Aalst

het_laatste_nieuws_20071215_daens.jpgAalstenaar Dirk De Buck heeft een boek klaar over de geschiedenis van de voorouders van priester Daens. Hij dook de afgelopen jaren in de archieven van Aalst, Lokeren, Melle, Beveren en Gent op zoek naar voorouders van de Aalsterse weldoener. Hij ontdekte dat Daens' voorouders nooit in armoede leefden en dat Daens eigenlijk nooit 'Daens' had mogen heten. 'Negen Generaties Daens' is vanaf vandaag te koop.

Erik De Troyer

«Ik ging op zoek naar aktes van huwelijken en overlijdens en kon zo een grote stamboom opstellen van de voorouders van priester Daens langs vaders kant. Dat schema liet ik samen met mijn vriend Pierre Van de Meerssche op een groot paneel zetten. Het staat nu in het museum van Aalst. Ik kreeg sindsdien veel vragen van mensen die mijn onderzoek wilden inkijken. Daarom stelde ik dit boek samen», zegt hij.

armoede

Dirk kon door zijn onderzoek teruggaan tot omstreeks 1600. «De familie van Daens leefde nooit in armoede. Rond 1600 waren ze belangrijke handelaars met connecties in Maastricht. Vermoedelijk handelden ze in voedingswaren en garen. De familie zou later getroffen worden door de pest, maar toch vrij rijk blijven. Wie vroeger naar het college kon en een priesteropleiding kon volgen kwam sowieso uit een begoede familie», vertelt De Buck.

Hij ontdekte in de archieven een spoor naar de overgrootvader van Daens, een schrijnwerker uit Hansbeke. Zijn dochter raakte zwanger en de vader van het kind zou nooit bekend raken.

Ze vluchtte naar familie in Aalst. Ze zou later de grootmoeder worden van priester Daens. «Als de naam van de vader bekend geweest zou zijn, hadden we nu helemaal niet over priester Daens gesproken», zegt Dirk.

Louis-Paul Boon

«We hebben ook gezocht naar een familieband met Louis-Paul Boon, maar die hebben we niet kunnen hardmaken», klinkt het.

Het boek 'Negen Generaties Daens' is zaterdag te koop in De Werf voor de afsluiting van het Daensjaar. Nadien zal het verkocht worden bij de toeristische dienst in het Belfort en in het stadsmuseum.

Foto D'Hoe

© 2007 De Persgroep Publishing