Vrouwen brouwen 2006

Het Laatste Nieuws van 15 juli 2006

«Angélique wordt amberbier van 8 graden»

Vrouwen van Objectieve Proef Ajuinen brouwen nieuw bier

Aalst/Mere

De vrouwen van de Objectieve Proef Ajuinen (OPA) hebben gisteren een nieuw Aalsters bier gebrouwen. «Vorig jaar maakten we het heksenbier Clara 't Roen. Nu maken we een amberbier dat Angélique zal heten», zegt Nelly Govaerts. «We denken uiteindelijk uit te komen bij een bier van 8 of 8,5 graden.» Ook dit keer hield meester-brouwer Jef Van de Steen alles nauwlettend in het oog in zijn kleinbrouwerij De Glazen Toren in Mere.

Tom Van de Putte

1.000 liter bier zullen ze brouwen, de vrouwen van bierproeversvereniging OPA uit Aalst. Gisteren werd de eerste 500 liter gemengd en vandaag volgt de tweede helft. «Het bier moet nog wel een hele tijd trekken en pas daarna kan het gebotteld worden», zegt Nelly Govaerts. «Tegen oktober zal het klaar zijn. Het wordt een amberbier, gebrouwen volgens een oud recept in de traditie van de 'Speciale Belge'. Bij ons zal het alcoholgehalte wel tamelijk hoog zijn. Dat komt omdat we pilsmout of bleke mout gebruiken en gekarameliseerde mout die iets donkerder is. Daar komen nog drie hopsoorten bij, waaronder één uit ons eigen Meldert. Alles wordt gemengd met water. Deze keer gebruiken we geen kruiden in ons bier.»

geschiedenis

Net als bij hun vorige bier, Clara 't Roen, kozen de vrouwen ook dit keer voor een vrouwennaam. «Die vonden we opnieuw in de geschiedenis van Aalst. Het bier zal 'Angélique' heten. Samen met haar man, Domien Bogaert, dweilde Angélique Ardaens de cafés af kort na 1900. Zij speelde orgel en hij trommel en ze verkochten de teksten van hun liedjes aan de cafégasten om aan geld te geraken. Uiteindelijk kregen ze ook wat inkomsten uit reclame, want Likeurzaak Vincent beeldde hen af op het etiket van zijn likeur 'Angélique, qui donne la force et le courage'», vertelt Nelly.

Nieuw bij de tweede sessie van 'vrouwen brouwen' is dat ook andere bierproeversverenigingen er bij betrokken zijn. «We kregen versterking van Veerle Bal van 'Hop' uit West-Vlaanderen en van Martine Janssens en Nadine Van den Borre van de 'Krebbeproevers' uit Lede. Voor OPA uit Aalst brouwen Joke Nijs en ikzelf mee.»

Het amberbier 'Angélique' zal in oktober geproefd worden in centrum Nieuwbeek tijdens de proefbijeenkomst van OPA. Ook niet-leden mogen komen proeven. Een doos met zes flessen van 75 cl 'Angélique' zal 15 euro kosten. Meer info via de website www.opa-aalst.be of op het secretariaat van OPA bij Penelope, Klein Parksken 1 in Aalst.

Nelly Govaerts, Joke Nijs, Veerle Bal, Martine Janssens en Nadine Van den Borre brouwden gisteren in De Glazen Toren in Mere een eigen bier: Angélique.

© 2006 De Persgroep Publishing


Het Nieuwsblad van 22 november 2006

Straffe Angélique schuimt uitbundig

AALST/ERPE-MERE Angélique. Zo heet het amberkleurig bier van 8 graden dat enkele vrouwen van de Objectieve Proefajuinen Aalst (OPA) bij de Glazen Toren brouwden.

het_nieuwsblad_20061122_anglique.jpg"Het is de tweede keer dat vrouwelijke leden van OPA samen een bier brouwen'', verduidelijkt initiatiefneemster Nelly Govaert. "Vorig jaar was dat een lichtvoetig witbiertje maar dit jaar waagden we ons aan het zwaardere werk: een straffer bier van het type special belge met een amber- tot roodbruine kleur met uitbundig schuim dat goed aan het glas kleeft. Het bier smaakt aangenaam bitter en fruitig met een heel bescheiden zoete toets en een droge afdronk. Onze vrouwenploeg deed alles zelf: van het malen van de granen tot het bottelen. Het etiket en de verpakking werd ook door ons ontwerpen. Bij het brouwen kregen we assistentie van de ervaren brouwer Jef Van den Steen.''

De naam van het bier verwijst naar volksfiguur Angélique, de vrouwelijke helft van een duo straatmuzikanten dat in de eerste helft van de twintigste eeuw bekendheid verwierf in de streek van Aalst. Angélique en haar partner, Domien den ouilleschoiter (Aalsters voor kolenkakker), probeerden wat geld te verdienen met optredens in cafés en op marktpleinen. Angélique bediende het orgeltje en Domien trommelde er tijdens het zingen lustig op los. (hls)

Het Angélique-bier is te verkrijgen op het secretariaat van OPA, Klein Parksken 1 in Aalst (053-21.62.03) en in de brouwerij Glazen Toren, Glazentorenweg 11 in Mere.

© 2006 Corelio