In de pers : Biercocktails

Bron : Het Nieuwsblad van donderdag 27/3/2008

Biercocktails: sommige bierkenners vinden het woord op zich al heiligschennis want in zo'n mix met andere dranken dreigt het bier 'vermoord' te worden. Maar volgens auteur en eminent bierkenner Jef Van den Steen zijn biercocktails 'gewoon lekker'. We namen de proef op de som in het gereputeerde biercafé De Heeren van Liedekercke in Denderleeuw.

'De richtlijn is dat een cocktail beter moet smaken dan de afzonderlijke ingrediënten waaruit hij is samengesteld'

het_nieuwsblad_20080327_biercoctails.jpgMarc Coppens, foto's Carol Verstraete Jef Van den Steen is de bierexpert in Vlaanderen en Nederland. Hij heeft al talrijke boeken voor bierliefhebbers op zijn naam staan, maar het is voor het eerst dat hij een boek over biercocktails heeft geschreven. 'Nochtans zijn biercocktails niet nieuw', zegt Van den Steen. 'Bij het Concilie van Aken in 817 was het voor monniken verboden om bier en wijn te mengen. De Black Velvet, een cocktail van Guiness met Champagne, dateert al van 1861. Die cocktail gaat overigens uitstekend samen met oesters.' In het boek Doe het eens met bier is ook een pagina gewijd aan Alain Servaty, eigenaar van een cocktailbar in Jemeppe-sur-Meuse. 'Daar kun je liefst vierhonderd cocktails proeven, waarvan ook 150 biercocktails', zegt Van den Steen. 'Sinds 1983 bedenkt hij recepten voor nieuwe cocktails. Zijn creaties haalden zelfs de Larousse Gastrominique. De richtlijn is dat een cocktail beter moet smaken dan de afzonderlijke ingrediënten waaruit hij is samengesteld. Daarom mag je nooit ingrediënten van matige kwaliteit gebruiken.' Tijdens de voorstelling van het boek worden we getrakteerd op liefst drie biercocktails. Gevraagd naar de favorieten van Van den Steen, geeft de auteur geen eenduidig antwoord. 'Ik heb er verschillende maar die wijzigen naargelang de situatie, het tijdstip en het seizoen. De Marshall vind ik bijvoorbeeld een erg lekker aperitief. Bij deze cocktail wordt pils gemengd met Duitse schuimwijn. Ook de Vrolijke Limburger (zie inzet) kan ik best smaken. En als ik in de tuin aan het werk ben, is een Moine Fou (Zotte Monnik) niet te versmaden. Voor die cocktail meng je een halve Orval met evenveel tonic. Heel verfrissend.' Bij het maken van traditionele cocktails wordt vaak een shaker gebruikt. 'Bij biercocktails moet je daar toch voorzichtig mee omspringen, want je slaat er het bier letterlijk plat mee', zegt Van den Steen. 'Ook ijs en bier gaan niet zo goed samen. je kunt het bier beter op voorhand afkoelen in de koelkast. Biercocktails die echt koud moeten worden gedronken, schenk je best in glazen op een voet. Zo hoeft je warme hand niet in contact te komen met het glas.'

Doe het eens met bier. Meer dan 150 verrassende biercocktails. Jef Van den Steen. Uitgegeven bij het Davidsfonds, 179 bladzijden.


Het Laatste Nieuws van 29 maart 2008

het_laatste_nieuws_20080329_biercocktails.jpgBoek verzamelt 170 biercocktails

De ene drinkt liever bier, de andere cocktails, maar voor wie niet kan kiezen, is er nu het boek 'Doe het eens met bier'. Daarin stelt auteur Jef Van den Steen liefst 170 recepten voor van 'biercocktails'. «Het klinkt mischien een beetje verrassend, maar bier mixen kan, zowel met wijn, frisdrank, likeur als met ander bier. Het is ook bijzonder lekker, op voorwaarde dat je het karakter van het bier blijft behouden», zegt hij.

© 2008 De Persgroep Publishing


Het Laatste Nieuws van 1 april 2008

Boek bundelt biercocktails

jef van den steen verzamelde 150 recepten

mere

Bierliefhebber en specialist Jef van den Steen uit Mere heeft een nieuw boek uit over bier. In 'Doe het eens met bier' verzamelde hij alle mogelijke biercocktails. Naast de recepten pende hij ook heel wat weetjes over bier neer in zijn boek.

koen moreau

Zoals vele studenten ontwikkelde ook Jef van den Steen een passie voor bier. Toen hij deel uitmaakte van de muziekgroep Real Rockers, trad hij op in alle uithoeken van het land. «Overal waar we kwamen, zag ik dat er andere bieren op de kaart stonden. Ik maakte er dan ook een gewoonte van om overal de streekbieren te proeven», vertelt Jef. Als wiskundige stelde hij zich ook vragen. «Waarom is het ene bier blond en het andere donker? Waarom heeft de ene een mooie schuimkraag en de andere geen?»

Jef ging op onderzoek en zo ontstond een uitgebreid archief met documentatie. Zijn doorbraak als bierkenner kwam er in de aanloop naar het 'Jaar van het Bier' in 1986. «De Aalsterse Gids voor Uithuizigen vroeg me elke maand iets over bier te schrijven. Daardoor ging de bal aan het rollen. Ook De Beiaard toonde interesse en later volgden ook tijdschriften van bierproevers.»

Spreekbeurten

Al snel werd Jef ook gevraagd voor spreekbeurten over bier. Daar werd hij opgemerkt door het Davidsfonds, dat hem voorstelde een boek te schrijven. Bezeten door trappistbieren werd zijn eerste boek 'Trappist' een bestseller. Davidsfonds gaf het boek uit in het Nederlands en het Frans. Inmiddels zijn er al meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. De vertaling in het Engels is een van de volgende projecten. Ook een vijftal andere boeken over bier werd inmiddels uitgegeven bij het Davidsfonds.

Eigen makelij

«Naast het vele opzoekingswerk, brouw ik al heel wat jaren zelf bier. Omdat de eerste brouwsels vaak mislukten, heb ik in mijn vrije tijd ook een brouwersopleiding gevolgd aan de hogeschool in Gent. Toen in 2004 de ketels van de brouwerij in Galmaarden te koop stonden, heb ik mijn eerste ketel van 50 liter vervangen door een van 500 liter. Intussen is ook die vervangen voor een van 20 hectoliter. Met mijn brouwerij 'De Glazen Toren' brouw ik Saison d'Erpe-Mere, de Oilstersen Tripel Ondineke, Winterscotch Canaster en Jan De Lichte. Mijn bieren zijn vooral te krijgen in Aalst en we exporteren ook naar de VS.»

Jef verzamelt al jaren recepten van biercocktails. «De eerste biercocktail ontdekte ik in 1987 bij een terugkeer uit het Zwarte Woud. De waard verklapte me zijn geheim. En sindsdien heb ik telkens de recepten van de cocktails bijgehouden.»

Meer dan 150 biermixen passeren de revue in Jef's nieuwste boek 'Doe het eens met bier. Meer dan 100 verrassende cocktails'. Het boek kost 19,95 euro en is te verkrijgen bij het Davidsfonds.

Jef van den Steen, die ook zelf bier brouwt, verzamelde in zijn nieuwste boek meer dan 150 recepten van biercocktails.

© 2008 De Persgroep Publishing