Vrouwen brouwen 2010

Het Laatste Nieuws 12 juli 2010

Vrouwen brouwen

het_laatste_nieuws

dubbele 'Special Belge'

Zes dames van de Aalsterse bierproefvereniging de Objectieve ProefAjuinen mochten voor een keertje zelf hun gerstenat samenstellen in brouwerij De Glazen Toren in Mere.

Onder de deskundige leiding van brouwer Jef Van De Steen brouwden de vrouwen een dubbele 'Special Belge'. "Die keuze is niet toevallig, want de 'Special Belge'-bieren zoals Special De Ryck uit Herzele, Palm, het Antwerps Bolleke en Tonneke dienden net een aanvraag in bij Europa om de naam te beschermen. Met dit unieke dubbel Special-biertje brengen wij daaraan een eerbetoon", klinkt het.

Lut, Marleen, Nancy, Anick, Jelle en Peggy waren een hele dag in de weer om hun 'Wiske' te brouwen. Dat heerlijke biertje wordt vanaf september verkocht bij OPA, de Glazen Toren en in enkele Aalsterse cafés.

© 2010 De Persgroep Publishing


Het Nieuwsblad 17 juli 2010

Vrouwen brouwen Wiske-bier

het_nieuwsbladZes vrouwelijke leden van de Objectieve Proefajuinen Aalst (OPA) hebben een nieuw bier tot leven gewekt. Het nieuwe drankje kreeg de naam Wiske.

Brouwen is al lang geen exclusief mannelijke bezigheid meer en dat wilden de vrouwen van bierproefclub OPA tijdens een weekendje praktijk extra in de verf zetten.

Peggy Van Eesbeek en Anick Luystermans uit Ninove, Lut Everaert uit Haaltert, Nancy Schollaert uit Wieze, Marleen Van Impe uit Nieuwerkerken en Jelle Moens uit Aalst trokken naar brouwerij De Glazen Toren in Mere en brouwden er onder begeleiding van brouwer Jef Van den Steen een eigenzinnig vrouwenbier. 'De naam verwijst naar het figuurtje uit de stripverhalen van Suske en Wiske', verduidelijkt Anick Luystermans. 'Het bier zal in flessen van 75centiliter op de markt komen en die worden verpakt in papier waarvan het bovenste deel een wrongske krijgt in de vorm van een strikje van de stripfiguur.'

Maar het brouwsel is geen kinderbiertje, leggen de vrouwelijke brouwers uit: 'Het amberkleurig bier van het type 'Special Belge' zal na afwerking 7percent alcohol bevatten. Een beetje straffer dan de meeste Special Belges, maar we kozen dat Belgisch bier uit de vorige eeuw omdat er dit jaar op Europese erkenning werd aangevraagd voor dat type.'

'Het is eigenlijk een dubbel Special Belge', vervolledigt brouwer Van den Steen. De vrouwelijke brouwers gebruiken in het brouwproces uitsluitend natuurlijke en streekeigen grondstoffen: gerstemout en Hallerthau-hop, een hopsoort die ruim honderd jaar geleden via de abdij van Affligem in de regio werd geïntroduceerd.

De zes vrouwen verzorgen samen het hele brouwproces: van het schroten van de mout, het storten in warm water, het filteren en het koken. 'Ik kroop in de ketel om de draft eruit te halen,' zegt Peggy Van Eesbeek. 'Alle vrouwen nemen een zakje bierrest mee naar huis om er lekker brood mee te bakken. De rest van de draft gaat als koeienvoer naar een landbouwer in Aaigem.'

Het bier rijpt nu verder in de brouwerij en zal in september op dronk zijn. Het zal verkrijgbaar zijn in de OPA-club, in de Meerse brouwerij en in diverse cafés in de regio.

© 2010 Corelio


Webnieuws erpemerelede

Vrouwen brouwen Dubbele Special Belge

webnieuwserpemereledezaterdag 17 juli 2010

Mere/Aalst - Zes dames van bierproefvereniging de Objectieve ProefAjuinen uit Aalst mochten voor een keertje zelf hun gerstenat maken in brouwerij De Glazen Toren in Mere. Onder de deskundige leiding van brouwer Jef Van den Steen werd gekozen om een Dubbele „Special Belge‟ te brouwen.

"Die keuze is niet toevallig, want de verschillende „Special Belge‟ bieren zoals Special De Ryck uit Herzele, Palm, het Antwerps Bolleke en Tonneke dienden net een aanvraag in bij Europa om de naam te beschermen. Met dit unieke dubbel Special-biertje brengen wij daaraan een eerbetoon," klinkt het.

Lut, Marleen, Nancy, Anick, Jelle en Peggy waren een ganse dag in de weer om hun „Wiske‟ te brouwen. Dat wordt vanaf september verkocht bij OPA, de Glazen Toren en in enkele Aalsterse cafés.