Vrouwen brouwen 2005

Vrouwen brouwen ging niet onopgemerkt voorbij.

Getuige hiervan de vele persberichten in Het Volk, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Het Volk - De Denderstreek, 09/07/2005 , p. 23
Het Nieuwsblad - Dender, 09/07/2005 , p. 23

OPA-dames brouwen exclusief witbier

AALST/ERPE-MERE

Acht dames van de Aalsterse bierproeversvereniging Objectieve Proef Ajuinen (OPA) brouwen in de artisanale brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere hun eigen witbiertje.

,,Het is een exclusief bier van vier granen'', zegt Nelly Govaert. ,,Naast de traditionele gerst en tarwe voegden we er havermout en spelt aan toe. We noemen ons biertje Clara 't Roen. Clara werd begin 1524 levend verbrand in Aalst omdat ze haar geloof in het Lutheranisme niet wilde opgeven. Bij de straatnamenverandering van 2004 stelde men voor om een straat naar haar te noemen als een soort eerherstel, maar het mocht niet zijn. Wij brengen haar nu in ere met dit pittige biertje.''

Wie het biertje wil proeven, moet nog eventjes geduld hebben. Het bier moet na het brouwen minstens drie weken 'lageren'. In augustus trekken de dames hun brouwsel op flessen, waarna het bier nog eens hergist. Op de proeverijbijeenkomst in september kunnen de Proef Ajuinen klinken op het eerste glas.

,,Het intensiefste is het maken van het beslag'', vertelt Nelly. ,,We roerden om beurten in de ketel. Eens het beslag gemaakt is, neemt de machine het roerwerk over. Vroeger hield een brouwersgast met mankracht de roerstok permanent in beweging. Nu we weten wat er allemaal bij komt kijken, gaan we nog meer genieten en met meer respect het glas heffen.'' (JLA) 


Tom Van de Putte; Het Laatste Nieuws - Denderstreek, 22/11/2005 , p. 15

Vrouwen brouwen eigen witbier

Clara 't Roen genoemd naar Aalsterse heks die stierf op brandstapel

Aalst

het_laatste-nieuws_22112005_clara_t_roen.jpgAcht vrouwen uit Aalst hebben een eigen witbier gebrouwen. Met 7,5 graden alcohol is Clara 't Roen een stevige klant onder de witte bieren. «Te veel op één avond moet je er niet drinken dus», zegt Nelly Govaert, één van de brouwsters. «Anders raak je misschien behekst.» Het exclusieve witbier draagt immers de naam Clara 't Roen naar een heks die eind 1523 in Aalst op de brandstapel stond. De vrouwen presenteerden hun bier afgelopen weekend verkleed als heksen aan de Objectieve Proevers Ajuinen. Die hebben het bier gekeurd en goed bevonden.


Tom Van de Putte


«Op 8 juli van dit jaar zijn we het bier beginnen brouwen in de kleinbrouwerij De Glazen Toren», vertelt Nelly. Samen met Mina, Ann, Bernadette, Sofie, Joke, Martine en Annie stond de vrouw aan een grote brouwketel. «Toen bleek dat het alcoholvolume nogal hoog uitviel, hebben we eens gelachen dat je behekst kon raken van ons witbier. Zo is het idee gegroeid om ons bier naar een heks te noemen: Clara 't Roen», zegt Nelly.


Met de deskundige hulp van brouwer Jef Van den Steen werden vier granen verwerkt in Clara 't Roen. «Er zit gerstmout, tarwemout, havermout en speltmout in», zegt Nelly. «Omdat er zoveel granen in verwerkt zijn, ligt het alcoholvolume nogal hoog. Bovendien hebben we er een beetje hop ingedaan, want dat kon uiteraard niet ontbreken in een Aalsters bier», zegt Nelly. «Het bier is nog extra op smaak gebracht met Curaçao en koriander.»

 12 flessen

In totaal maakten de vrouwelijke bierbrouwers 450 liter van het bier. Afgelopen weekend stelden ze hun witbier vol spanning voor aan de Aalsterse bierproevers van OPA. De Objectieve Proevers Aalst konden het bier wel smaken. «Clara 't Roen is gebotteld in flessen van 75 centiliter», zegt Nelly. «Het bier is een beetje troebel omdat het op een echte vlam gebrouwen is en moet in een tulpglas gedronken worden.»

Een fles exclusief witbier Clara 't Roen van 75 centiliter kost 2,50 euro. Er zijn nu nog twaalf flessen van het bier beschikbaar bij Nelly Govaert in haar lingeriewinkel 'Penelope' aan het Astridpark in Aalst. «Gezien de vraag zou het kunnen dat we in de toekomst nog wat bijbrouwen. Bovendien hebben we er heel wat plezier aan beleeft», besluit Nelly.

Nelly Govaerts, Annie Geerts en Joke Nijs brouwden samen met vijf andere vrouwen een eigen witbier: Clara 't Roen met een alcoholgehalte van 7,5 graden.


jol; Het Nieuwsblad - Waasland, 23/11/2005 , p. 15
jol; Het Volk - Het Waasland, 23/11/2005 , p. 15

AALST/ ERPE-MERE

het_nieuwsblad_23112005_clara_t_roen.jpgVrouwelijke leden van de bierproeversvereniging Objectieve Proef Ajuinen (OPA) brouwden voor het eerst hun eigen bier. Het zoete heksenbier Clara 't Roen werd op de laatste bijeenkomst van OPA voorgesteld door de heksen Joke, Annie en Nelly. Zij stonden aan de ketel samen met hun heksenzusters Mina, Ann, Bernadette, Sofie en Martine.

Clara 't Roen werd in 1523 levend verbrand in Aalst. Ze was de eerste in de Zuidelijke Nederlanden die deze gruwelijke dood stierf wegens haar geloof in het lutheranisme. Het ambachtelijk gebrouwen witbier van hoge gisting is ongefilterd, tweemaal gehopt en hergist in de fles. Het is tenminste twee jaar houdbaar na botteldatum. Het bier heeft een alcoholvolume van 7,5 procent.

Het brouwen gebeurde in de kleinsbrouwerij Glazen Toren onder het waakzame oog van brouwmeester Jef van den Steen. (JLA)

Info: 053-21.62.03