Brief aan de stad Aalst

'Deze brief werd nu meer dan een maand geleden naar het stadsbestuur gestuurd. Er kwam nog geen antwoord, zelfs niet om de ontvangst te melden.'

Aan het College van Burgemeester
en Schepenen der Stad Aalst
Grote Markt
Ter Stede

betreft: Aalsters biercultuurbeleid

Geacht College,

De stad Aalst werd onlangs, op 12 december 2008, FairTtradeGemeente.
Op recepties door de verscheidene departementen geregeld georganiseerd, zullen vanaf nu allicht de - overigens lekkere - wereldwinkelwijnen en -fruitsappen geschonken worden.
Mede onder impuls van onze bierproefvereniging de Objectieve ProefAjuinen (OPA) krijgt op sommige van die recepties de genodigde niet enkel de keuze tussen wijn, fruitsap en water, maar wordt ook bier aangeboden. Aalst heeft daartoe zelfs een eigen stadsbier, ‘Ondineke' genoemd naar een hoofdpersonage uit De Kapellekesbaan van L. P. Boon.

Blij met deze evolutie zijn wij zo vrij U als stadsbestuur een paar adviezen te geven in verband met de verdere uitbouw van het stedelijk biercultuurbeleid.

  1. Veralgemening van de keuze tussen wijn en bier
    Over smaak valt niet te twisten. Deze wijsheid geldt niet alleen voor wijnliefhebbers, die op elke receptie hun voorkeurdrank gepresenteerd krijgen, maar ook voor bierliefhebbers, of mensen die wijn misschien niet zo goed verteren en hun appetijt dienen te voldoen met een glaasje fruitsap. Of omwille van de geplogenheden toch maar een glaasje wijn nemen. Het zou dus meer dan normaal zijn, bij elke receptie, ook een biertje aan te bieden. Een biertje, gemaakt naar eigen traditie in eigen streek, wat van wijn doorgaans niet gezegd kan worden. En waarom - op de koop toe - geen biertje met Aalsterse hop erin (zoals het Ondineke), nu de stad de instandhouding hopcultuur in de streek gaat ondersteunen?
    Of is het stadsbestuur bang dat, als er bier gegeven wordt op een receptie, de genodigden langer zullen blijven dan op en wijnreceptie? Over smaak valt niet te twisten!
  2. Fair Trade
    Behalve wijn heeft de Oxfamwereldwinkel ook twee zeer genietbare bieren in zijn gamma: een blond en een bruin, beide op basis van het graan quinoa door brouwerij Huyghe uit Melle op punt gezet. Bovendien zijn er nog de Mongozobieren, waarvan een tweetal het Max Havelaar-etiket dragen en die eveneens te Melle gebrouwen worden. Het zou dus consequent zijn mocht de Stad op haar recepties naast de wereldwinkelwijnen telkens de wereldwinkelbieren aanbieden.

Graag ontvingen wij een reactie op onze voorstellen, dit met het oog op onze persconferentie hieromtrent volgende maand. Dank voor uw aandacht voor dit onderwerp,

Namens OPA,

Jan Louies
voorzitter