Multinational zwijgt opgekocht merk dood

Geeft Safir De Gheest?

Valse belofte

Toen in 1988 de pas gerenoveerde brouwerij de Gheest door de het toenmalige Belbrew gesloten werd, beloofde de Leuvense brouwgigant zowel de merknaam als het recept van SAFIR verder op de markt te brengen en te ondersteunen. Dit was weliswaar een doekje voor het bloeden bij vele Aalstenaars en meer bepaald bij de syndicalisten en de...karnavalisten. ‘Ik drink zu geren Safir' was een karnavalhit, waarin niet alleen de merknaam, maar ook een stukje van het pilsrecept geloofd werd: ‘gebraad mè zaateirem woöter...'
Maar zeer geleidelijk werkte de ondertussen tot Inbev omgedoopte multinational aan het wegwerken van het opgekochte merk Safir en het in de plaats positioneren, met barnumreclame, van Jupiler (zelfs hun eigen Stella zetten ze daarvoor in de schaduw). Op de website van Inbev vind je onder ‘onze merken -België' Safir in elk geval niet terug.

Verwaterd

Maakt het allemaal zoveel verschil uit? De Belgische pils, letterlijk verwaterd en verdund door het gebruik van maïs en rijst - goedkoper dan gerstemout- , is niet echt het paradepaardje van het ‘België Bierland'. Deze pilsen, duidelijk minder gehopt dan in de jaren 1960, lijken allemaal goed op mekaar. Heeft het dan nog zin dat een wereldspeler in een klein afzetgebied als België drie etiketten blijft voeren voor zijn eenheidsworst? Of zijn ze niet één pot nat? Objectieve proeverijen (1988,1998,2009) tonen telkens weer aan dat er nog een waarneembaar smaakverschil is tussen Stella (de pittigste), Jupiler (de zoetste en meest fletse) en Safir (de zachtste).

Zuipkaart

Maar dit zal de karnavalgroepen (eenheids)worst wezen, want een gegeven paard/pint kijkt men niet in de bek. Dus een gratis bak bier of een ‘zuipkaart' (wat een lelijk woord, een karnavalist drinkt een pint, hij zuipt ze niet) van sponsor Inbev mag gerust Jupiler zijn. Zo laten de karnavalisten hun eens zo aanbeden godendrank vallen voor een bord pilzensoep. In de watten gelegd of in de luren gelegd?

Chauvinsme

Welke cafébaas serveert het Aalsterse merk nog? Café Safir? Vergeet het, ook daar hebben de marketingjongens de lichtreclames vervangen, de handvaten op de tapkraan verwisseld. De bierviltjes op de tafels geruild. De pintglazen gemangeld.
Een spijtige zaak, niet zozeer omdat daardoor de smaakvervlakking gestimuleerd door de grote brouwerijen alweer wat toeneemt, maar omdat SAFIR het laatste in het straatzicht aanwezige eerbetoon was aan het eens zo roemrucht bierverleden van de stad Aalst. Waar is het Aalsterse chauvinisme gebleven?

Aalst, 18 februari 2009

Objectieve ProefAjuinen OPA
OPA is één der 28 lokale verenigingen, lid van ZYTHOS vzw

Vergelijkende proeverij van Jupiler en Safir door het OPA-bestuur op 16-2-2009

Jupiler Safir
Geur
-oude natte dweil
-gekookte,dus zoete ajuin
-metalisch
Geur
-rauwe ajuin
-vrij fris
Smaak
-nogal zoetig, zeker niet droog
-waterig
-ietwat verschaald
Smaak
-neutraal
-zacht
Nasmaak
-lichte doch wrange bitterheid
-korte voorzetting van hoofdsmaak
Nasmaak
-vrij kort
-zachte bitterheid

Besluit: duidelijk twee verschillende bieren!!

Safir als carnavalbier

In 1960 (maar ook nog enkele jaren geleden) linkte de brouwer zijn Safir aan het Aalsterse karnaval... thans tapt op de Grote Markt De Koornbloem nog Safir, maar dat café is met carnaval gesloten...