Vrouwen brouwen 2008 - 2

Het Laatste Nieuws van 20 oktober 2008

Vrouwen brouwen licht biertje: «Finneken»

het_laatste_nieuws_20081020_finnekenAalst / Mere

De Objectieve Proefajuinen uit Aalst (OPA) hebben zaterdagavond hun nieuw bier

Finneken

voorgesteld in het trefcentrum Nieuwbeek. De vrouwen van OPA brouwden het bier in brouwerij De Glazen Toren in Mere.

«Brouwer Jef Van den Steen stelde het recept samen van een volmoutbier, dat slechts 5% alcohol bevat», legt Nelly Govaert van OPA uit. «Het werd een elegant, fris en aangenaam biertje. Daarom geven we het de naam Finneken, wat in het Aalsterse dialect een leuk, fris en pittig vrouwtje betekent.»

Het was al voor de vierde keer dat de vrouwen van OPA een bier brouwden. «Dit jaar kregen we hulp uit Nederland. Cora Van Peer en Bianca Houthooft kwamen uit helemaal uit Breda om ons bij te staan bij het brouwen. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om een origineel bier samen te stellen», aldus Govaert.


Het Nieuwsblad van 20/10/2008

Brouwersvrouwen serveren Finneken

het_nieuwsblad_20081020_finnekenAALST Leden en sympathisanten van de Objectieve ProefAjuinen (OPA) konden als eerste tijdens een najaarproeverij genieten van het nieuwe bier Finneken. Het werd door OPA-vrouwen gebrouwen in de Glazen Toren in Erpe-Mere.

Het is de vierde keer dat dames van de Aalsterse bierproeververeniging aan de brouwersketel stonden. Joke Nijs, Bernadette De Cock en Nelly Govaert kregen ondersteuning van Cora Van Peer en Bianca Houthooft van de Beierd-biergilde uit Breda. Brouwmeester Jef Van den Steen stond hen met raad en daad bij. Hij stelde het recept samen van een volmoutbier dat slechts 5 procent alcohol bevat.

'De vrouwen brouwen-dag in de vernieuwde brouwerszaal had plaats op zaterdag 12 juli', verklaart Nelly Govaert. 'Omdat we verwachten dat het een elegant, fris en aangenaam biertje wordt, kreeg het meteen de naam Finneken. Finneken staat in en rond Aalst voor een leuk, fris en pittig vrouwtje. Het alcoholgehalte is vergelijkbaar met een pilsje.'

'De vergelijking met pils stopt echter daar. Niet alleen omdat we een bier van hoge gisting brouwen, maar ook en vooral omdat we een smaakvol bier met de nodige body betrachten. Het moet maar eens gedaan zijn met de bewering dat zoet en flauw bier synoniem is voor bier bedoeld voor vrouwen. Het brouwsel werd gebotteld in 75cl-flessen. Na rijping in de warme kamer kreeg het een zelfontworpen label om de flessenhals.'

'Het brouwen zelf is met de nieuwe installatie misschien minder arbeidsintensief, het poetsen nadien zeker niet. Wij zorgden ervoor dat de brouwerij nog properder dan proper bleef.'

De proevers waren het er unaniem over eens dat het lieve Finneken er best mag zijn. Lid worden van OPA kost slechts 15 euro. (jla)