Vrouwen brouwen 2008 - 1

Eigen berichtgeving

vrouwen_brouwen.jpgVrouwen Brouwen Finneken: een verslag

Het brouwen van zaterdag werd voorafgegaan door voorbereidende werken op vrijdagavond. Joke Nijs, Bernadette De Cock en Nelly Govaert begonnen met het schroten van een nauwkeurig afgewogen hoeveelheid mout: in een soort van uit de kluiten gewassen koffiemolen werden de korrels niet fijngemalen maar gebroken. De kafjes mogen immers niet stukgemalen zijn, want zij moeten in de beslagkuip als filter dienen.

Zaterdag 12 augustus was de eigenlijke brouwdag.

Cora Van Peer en Bianca Houthooft van de Beierd-biergilde uit Breda arriveerden om 8u10 (gps had ze eventjes verkeerd gestuurd) en ze konden onmiddellijk (nog voor het koekenontbijt) samen met de 3 OPA-madammen aan de/het (be)slag.

Bianca stelde honderduit vragen aan brouwmeester Jef Van den Steen, want zeker voor haar was het allemaal interessant vermits zij zelf samen met haar echtgenoot 1 keer per maand brouwt. De ‘Hollanders', zo getuigen de OPA-vrouwen, bleken twee aangename, werkgrage lolbroeken te zijn.

Tegen zes uur zat het Finneken, ondertussen gefilterd, gekookt, gehopt, gekoeld en van gist voorzien, dan ook in de tank. De Aalsterse en Bredaase mannen hadden ondertussen de tafels gedekt en de barbecue in gang gestoken. Met een ‘demi-saison' (cocktail 1/3 Schweppes en 2/3 saison d' Erpe-Mere) kon op de vruchtbare samenwerking geklonken worden en met een saison van de Glazen Toren en een Bredaase volmondig blondje of bruintje (Wintervuur genoemd) konden de benen onder de tafel geschoven worden.

Op de oktoberproeverij van OPA wordt het Finneken officieel geopend.


Het Nieuwsblad van 14 juli 2008

het_nieuwsblad_20080714_finneke.jpg

'Finneke wordt pittig en tongstrelend'

Mere

Nederlands-Belgische vrouwengroep wekt ambachtelijk biertje tot leven

In de Glazen Toren in Mere was het zaterdag brouwdag. Aan de roerkuip voor een keer niet de reguliere brouwer Jef Van Den Steen maar een gelegenheidsploeg van vijf vrouwen, twee uit het Nederlandse Breda en drie uit Aalst. Van Den Steen hield wel een oogje in het zeil.

Ze hebben er zin in: Cora Van Peer en Bianca Houthooft van de Nederlandse Beierd-biergilde en Nelly Govaert, Joke Nijs en Bernadette De Cock, drie vrouwelijke boegbeelden van de Objectieve Proefajuinen (OPA) uit Aalst. Deze eerste grensoverschrijdende brouwsessie danken ze aan gepensioneerd leraar en gewezen SP.A-raadslid Jef Van Den Steen uit Erpe-Mere die de jongste jaren steeds meer aan de roerkuip staat van de Glazen Torenbrouwerij en tussendoor ook nog bierboeken schrijft en voordrachten geeft over ambachtelijk gerstenat.

'Omdat de Nederlanders almaar wilder worden van de ambachtelijke bieren uit België was ik onlangs te gast op de Nederlandse TV en zo kwam ik in contact met de Beierd-biergilde uit Breda', vertelt Jef Van Den Steen. 'Een paar dames zag het wel zitten om de Vlaamse brouwwijze aan den lijve te ondervinden. Ik bracht ze in contact met de Aalsterse OPA-dames die de voorbije jaren al drie biertjes brouwden.' De Nederlandse dames wisten al één en ander van het brouwambacht. Bianca runt samen met haar echtgenoot een huisbrouwerij in Breda.

'Toch zijn er verschillen tussen Vlaanderen en Nederland', zegt brouwvrouw Bianca: 'In Nederland gebruiken we leidingwater dat we eerst verzuren en hier in Mere gebruiken we onbehandeld putwater. In Mere wordt het bier ook niet gefilterd. Het blijft drie maand rijpen op vaten waardoor de hoppartikels langzaam naar de bodem zakken maar intussen al hun smaak afgeven aan het bier. We hebben een en ander bijgeleerd over de typisch Vlaamse brouwwijze. Hygiëne en geduld blijven van het grootste belang bij het brouwen. De hoofdbezigheden van een brouwdag zijn wachten en poetsen'.

In oktober wordt het nieuwe bier voor het eerst gedegusteerd op een Nederlands-Vlaamse bierdag.

Het biertje krijgt een echte Aalsterse naam: Finneke, de volkse benaming voor een goedaardig en lieflijk meisje. 'Net zoals ons nieuw bier', zegt OPA-dame Nelly Govaert: 'Laag-alcoholisch (5procent), pittig van smaak en met een tongstrelende afdronk.'


Gazet van Antwerpen van 14 juli 2008

Brouwsters gaan internationaal

gazet_van_antwerpen_20080714_finneke.jpgAalst, Erpe-Mere

De vrouwelijke brouwers bij OPA worden een jaarlijkse traditie, want het was al de vierde maal dat Bernadette De Cock, Nelly Govaert en Joke Nijs hun eigen bier brouwden. De vorige bieren Clara 't Roen, Angélique en Nette krijgen nu gezelschap van Finneken. De dames kregen hulp uit Nederland van Bianca Houthooft en Cora van Peer.


"Jef Van De Steen hield een lezing bij onze bierproevergilde in Breda", verklaren Cora en Bianca de Nederlandse aanwezigheid. "Toen we hoorden dat in Erpe-Mere enkele vrouwen elk jaar hun eigen bier brouwen, waren we onmiddellijk enthousiast. We zijn zo brutaal geweest om ons onmiddellijk kandidaat te stellen. Ze hebben onze hulp gelukkig niet geweigerd (lacht). Bianca had zelf al wat brouwervaring, maar voor mij was het de eerste keer."


De dames stonden zaterdag al om 8u paraat in Erpe-Mere. Na een dagje hard zwoegen was hun bier klaar. Het recept werd uitgedacht door Jef Van De Steen. "Ze wilden een blond biertje, maar geen pils. Het alcoholpercentage mocht niet te hoog zijn. Het bier moest wel smaakvol zijn, een mooie bitterheid en een lekkere geur hebben. Op basis daarvan heb ik gespeeld met temperatuur, brouwtijden en de keuze van de gist", vertelt Jef Van De Steen.


De vrouwen brouwden 1.100 liter Finneken. In september moet het biertje klaar zijn. "De naam haalden we uit het Aalsterse dialect, waar een 'finneken' staat voor een lief jong meisje", verklaart Nelly Govaert. "Dat gaat jammer genoeg niet op voor de brouwsters", gieren de Nederlandse dames Bianca en Cora het uit.

LVdB

www.opa-aalst.eu
www.glazentoren.be

Enkele vrouwelijke leden van de Objectieve ProefAjuinen (OPA), een Aalsterse club bierfanaten, zette zich dit weekend in brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere achter de brouwketels om een eigen biertje klaar te stomen. Met de hulp van bierkenner Jef Van De Steen konden ze na een dag hard werken pronken met 'Finneken', een blond biertje met 5% alcohol. De dames kregen hulp van twee Nederlandse bierliefhebsters.

© 2008 Concentra