Verslag proeverij 22 januari 2011

Nieuwjaarsproeverij met hoppa's

Spreker Jan Rumes, Voorzitter van Zythos vzw, vertelt over zijn bierpassie en stelt ons zijn favoriete bieren voor. Jan was van kleins af geïnteresseerd in bier. Het begon allemaal met een biermand die z’n vader cadeau kreeg. Toen waren het vooral de etiketten die zijn aandacht trokken. Flesjes werden verzameld en gerangschikt. De biermicrobe breidt zich uit naar het degusteren van bieren ; van de mierzoete drankjes naar de serieuzere brouwsels. Jan Rumes staat ook aan de wieg van de afdeling te St-Niklaas “Tussen Pot en Pint”.

1. Taras Boulba 4,5% VOL – De Zennebrouwerijtaras_boulba

 • Uitzicht : gesluierd en strogeel met een mooie schuimkraag die echter snel inzakt.
 • Geur : hop, sterfruit en citrus, meer bepaald pompelmoes. Dit is een volmout bier en dat ruik je aan de moutzoete toetsen.
 • Smaak : het is een vrij volmondig bier hoewel het laag in alcoholpercentage is. Vooral de hop valt op. We kunnen ook een beetje moutzoet waarnemen. De afdronk is bitter, houdt lang aan en voelt droog aan.

2. Saison Dupont 6,5% VOL - Brasserie Dupontsaison_dupont

 • Uitzicht : gesluierd en goudblond. Dupont stapelt de flessen liggend waardoor een helder bier schenken onmogelijk is. Mooi sneeuwwit wandklevend schuim tooit ons biertje.
 • Geur : Engelse hop en een beetje melkzuur
 • Smaak : vooral de zachte bitterheid van de hop met een vleugje melkzuur is kenmerkend. Er is ook een metallisch smaakje, afkomstig van het ijzerhoudende brouwwater, te bespeuren. De afdronk vloeit mooi uit.

Een zoet pompoensoepje verrijkt met Saison Dupont vergezelt dit bier uitstekend.

3. Duchesse de Bourgogne 6,2% VOL - Brouwerij Verhaegheduchesse_de_bourgogne

 • Uitzicht : helder en roodbruin. Dit type bieren wordt nooit hergist op fles. De schuimkraag is crèmekleurig en houdt niet lang stand.
 • Geur : de geur van azijnzuur en het aroma van hout afkomstig van de foeders. Het azijnzurige is afkomstig van de zuurstof die in de houten foeders aanwezig is en zorgt voor de zuurvorming.
 • Smaak : mildzurig in aanvang gecounterd door karamelzoet. In de afdronk verdwijnt het zoete en blijft het zurige even hangen.

In het bijhorende hapje herkennen we de verschillende elementen uit het bier : Blini’s met zure room besprenkeld met cavi-art en belegd met gerookte zalm. Om de vingers van af te likken.

4. HOUBLON CHOUFFE Dobbelen IPA Tripel 9% VOL - Brasserie Achouffe chouffe_houblon_achterhoublon_chouffe_voorkant

 • Uitzicht : Vrij helder en bleekblond van kleur. Er vormt zich een parelwitte schuimkraag die redelijk stand houdt.
 • Geur : van de 3 gebruikte hopsoorten zorgt de Amarillo voor het hopbitter in de geur. Door de alcohol kan je ook banaan waarnemen.
 • Smaak : Volmondig, de alcohol is goed gemaskeerd, een “boem van smaak”, bitterheid primeert maar er is toch enige fruitigheid te bekennen, droog in de mond. De afdronk is scherp en bitter.

Een smakelijk stukje temperende paterskaas doet het hier uitstekend bij.

5. Hercule Stout 9% VOL - Brasserie des légendeshercule

 • Uitzicht : Diepzwarte stoutkleur bekroond met een beige wandklevende romige schuimkraag.
 • Geur : Chocoladebitter, ook wel rokerig met een hint van anijs rozijntjes en zwarte chocolade.
 • Smaak : Koffiebitter, zwarte chocolade, en met een zacht geroosterd karakter. Een beetje moutzoet brengt alles mooi in balans. De afdronk is vrij kort, niet doordringend en laat een lichte koffiesmaak achter.

De hoppa die samen met het bier geproefd werd is de Belcolade noir collection Grenada 67. Het smakenpallet van de zwarte chocolade heeft veel overeenkomsten met deze van het begeleidende bier. De twee gaan dus uitstekend samen. Het chocolade- en koffiebitter in neus en mond van het bier harmoniëren met de toets van koffieboon in de chocolade. Het warme volmondige gevoel dat we bij de Hercule ervaren vinden we ook terug in de Grenada 67. Dit is de perfecte foodpairing !

6. Tournée générale

Als afsluiter van een geslaagde avond krijgen de aanwezige leden, in avant-première, het nieuwe Tournée générale bier te proeven. Dit bier hoort bij de nieuwe reeks op Eén uitgezonden vanaf 19 januari 2011.