Verslag proeverij 18 september 2010

Duivelse bieren

Aan de hand van het boek van Gabriëlle Moortgat wordt het ontstaan van de brouwerij geïllustreerd. Moortgat is ontstaan in 1871 uit een typische boerderij-brouwerij. Het was Jan-Leonard Moortgat, een afstammeling van een brouwersfamilie uit Steenhuffel, die aan de wieg stond van de brouwerij.

De Engelse Ales staan model voor de allereerste Duvel-versie. De gist voor dit brouwsel werd door Albert Moortgat “meegebracht” uit het Verenigd Koninkrijk. De eerste Duvel was dus amberkleurig. De kleur wijzigde pas in 1971 naar het goudgeel dat we nu kennen.

De groei van Moorgat start met het opnemen van Maredsous in haar gamma. Moortgat brouwt het bier vanaf 1972 voor de gelijknamige abdij. Het Anker uit Mechelen paste voor het aanbod omdat ze reeds Floreffe maakte. De weg van het bier Maredsous naar Moortgat wordt uitvoerig beschreven in het boek “Abdijbieren” door Jef Van den Steen.

Maredsous bruin 8% VOLmaredsous achtermaredsous voor

 • Kleur : kandijsuiker bruin bekroond met een stabiele, beige, wandklevende schuimkraag.
  Er is weinig verschil tussen het begin en het einde van een flesje. Het bier wordt gepresatureerd (5,5 gr) gebotteld. Er is dus slechts een kleine hoeveelheid gist nodig in de fles om via nagisting tot 7 gram saturatie  te komen.
 • Geur : alcohol, gebrand met een hint van rumachtige rozijntjes; koffiebitter van gebrande mout.
 • Smaak : koffiebitter en lichtjes zoet dat toch de alcohol verbergt. Volmondig maar toch prik op het verhemelte. De afdronk is lang en zachtbitter. Bitter van de vliesjes van walnoten.

Het assortiment Maredsous bestaat uit een blonde 6, een donkere 8 en een amberkleurige 10.

 

Brasserie d'Achouffe werd in 1982 opgericht door twee schoonbroers, Pierre Gobron en Chris Bauweraerts. Een verademing voor de bierliefhebber die tot dan alleen maar berichten kan lezen over brouwerijen die stoppen met hun activiteiten. In 2006 neemt Moortgat 100% van de aandelen over van de oprichters.

La Chouffe 8% VOLla_chouffe_achterla_chouffe_voor

 • Kleur : oud goud, troebel met een oranje schijn. Schuim niet zo stabiel; weinig prik.
 • Geur : in het begin zwavelig, alcohol (verscheidene kenners beweren dat de La Chouffe uit grote flessen veel aangenamer ruikt).
 • Smaak : kruidig, hopbitter. In ieder geval frisser dan de geur. In het brouwsel worden verschillende kruiden, zoals kruidnagel, komijn, laurier, …) in kleine hoeveelheden toegevoegd. De afdronk is eerst droog hopbitterig en met prik wat op het verhemeltje, maar dan toch wat plakkerig en zoet.

Oud bruin is een typisch Vlaamse bierspecialiteit. In Oost-Vlaanderen is het vooral in de streek van Oudenaarde dat men deze biervariëteit brouwt. De Schelde fungeerde als scheidingslijn tussen de Duitse zijde (linkeroever) waar het gebruik van hop verplicht was en men dus geen zurige bieren kon brouwen en de Franse zijde (rechteroever) waar men gekant was tegen hopgebruik en dus vooral kruiden (gruut) aanwendde.

Liefmans, dat oorspronkelijk in het centrum van Oudenaarde gevestigd was en tot de Franse zijde behoorde, is hier een mooi voorbeeld van. In 1923 verhuist de brouwerij naar de oevers van de Schelde in de Aalststraat.

Liefmans legt een lange weg van overnames af vooraleer het in handen komt van Duvel Moortgat. Jacobus Liefmans verkoopt z’n brouwerij aan Pierre van Geluwe de Berlaere omdat er geen verdere opvolging is. Na het overlijden van Pierre van Geluwe de Berlaere wordt de brouwerij gerund door het Engelse Vaux. Na ook de eigendom van De Wolf-Cosyns te zijn geweest eindigt de tocht bij Riva uit Dentergem.  Na het failliet in 2008 wordt Liefmans overgenomen door Moortgat.

Liefmans Gouden Band 8% VOLliefmans_gouden_band

 • Kleur : bruin met rode toets, schuim snel invallend (weinig koolzuurhoudend)
 • Geur :  zuur rood fruit (krieken, aalbessen,…), niet overweldigend. Ook een beetje houterig hoewel gelagerd wordt in stalen tanks ingestreken met epoxy. Vineus.
 • Smaak : deugddoend fris met een fluwelige zurigheid, fruitig, een bittere toets en krieken op alcohol. De alcohol is mooi gemaskeerd. De afdronk is lang en doet denken aan kriekjes op alcohol, het amandelachtige van de pitten inbegrepen. Geeft een ‘warm gevoel van binnen’, letterlijk en figuurlijk.
Zie ook de proeverij van 20 juni 2009 waar de Cuvée Brut kriekenbier geproefd werd

De geschiedenis van Brouwerij De Koninck begint in 1827 wanneer Joseph Henricus De Koninck afspanning 'De Plaisante Hof', gelegen op de grens tussen Antwerpen en Berchem, aankoopt. Joseph Henricus De Koninck sterft vrij jong en zijn echtgenote, Elisabeth Cop, hertrouwt in 1833 met natiebaas Johannes Vervliet. Deze beslist om de afspanning om te bouwen tot een brouwerij onder de naam "Brouwerij De Hand" naar de afbeelding op de grenspaal aan de brouwerij. Sinds 2010 is ook De Koninck in handen van Moortgat.

Triple D’Anvers 8% VOL (versie van voor de overname)triple_d_anverstriple_d_anvers

 • Kleur : oud goud, kleur van Westmalle
 • Geur : zwavelachtige geur die blijft hangen, fruitige esters ( banaan!), kazigheid van hop, metalisch (koper).
 • Smaak : zoetigheid van alcohol, volmondig met een bescheiden bitterheid, medicinaal. De afdronk heeft wat fijnbitter,is lang maar is toch als (iets te zoet plakkerig) te omschrijven. Hier moet nog wat aan gewerkt worden!

In 1923 wordt de Victory Ale op de markt gebracht. Het bier wordt gebrouwen met Engelse gist en is zwaarder dan een toenmalige Westmalle (8,5 % VOL). De naam wijzigt al snel nadat schoenmaker Van De Wouwer het bier omschrijft als een echte “Duvel”.

In 1970 begint de Duvel aan z’n succes op de Gentse feesten. Ook aan de kust ontstaat een ware Duvel-hype. Ook het kleur wijzigt van amber naar blond in deze periode.

Duvel 8,5% VOLDuvel achterduvel voor

 • Kleur : limonadeachtig groengeel, licht gesluierd en gekroond met een mooie weldadige schuimkraag (in een Duvelglas wordt deze schuimkraag ondersteund door een krasje in de bodem waardoor het koolzuurgas hevig parelend het schuim voedt). Troebel als men het flesje goed heeft geroerd.
 • Geur : eerst wat solfer, dan gist en kazige hop (Saaz?), citrus, pilsachtig.
 • Smaak : fijnbitter, ietsje bloemig van de aromatische hop; niet volmondig, dun bier. Nasmaak zoals hoofdsmaak.