Verslag proeverij 21 november 2009

NovemberFest bij OPA

De Ryckvan_den_bossche.jpgNaar aanleiding van het "OKTOBERFEST" voor de 1ste keer gehouden in oktober jl. in Herzele door de 2 Herzeelse brouwerijen De Ryck en Van den Bossche.

Gastsprekers : An De Ryck en Ignace Van den Bossche

Wat is het OKTOBERFEST?

Voorgeschiedenis

Het eerste voorstel kwam van de gemeente Herzele: iets doen rond bier. Er was al een fietsroute uitgestippeld, met stops voor bierdegustaties en biermenu’s.

Miek (dochter van An De Ryck) en Bruno (zoon van Ignace Van den Bossche) namen het initiatief om een oktoberfestival (à la Munchen OktoberFest) te organiseren op een weide aan de Burcht.

De oorspronkelijk bestelde tent bleek te klein wegens teveel voorinschrijvingen. Dus: een grotere tent geplaatst!

Het werd een succes. De gemoedelijke sfeer van Munchen zat er in: aangepast orkest, typische kledij voor de medewerkers, bierpotten, spontaan dansen, vermaak voor jong en oud… Het feest begon om 20u en eindigde, zoals gepland, om 1u. Bij het buitengaan zei iedereen: “tot volgend jaar”. Dat wordt allicht 2 oktober.

Geproefde bieren

Livinus ( brij Vanden Bossche) 5,2% blond

“pils” van hoge gisting, gefilterd, niet gepasteuriseerd, niet hergist en gesatureerd - speciaal gebrouwen voor de Livinusfeesten van 2007 – in een long neck fles (gemakkelijk om uit de fles te drinken).

Korte intro: De Heilige Livinusfeesten hebben plaats om de 50 jaar in St.- Lievens-Houtem en in St.-Lievens-Esse – in 1957 werd de ambere Speciale-Belge Pater Lieven op de markt gebracht – in 1997 ter gelegenheid van 100 jaar brouwerij Van den Bossche kwam er een restyling van de Pater Lieven: daar de abdijbieren een opmars kenden kwamen de blonde en donkere Pater Lieven, sterker in alc. percentage, het gamma vervoegen. Voor de Livinusfeesten in 2007 kwam de vraag naar lichtere bieren terug, vandaar de ... Livinus.

 • uitzicht: helder, schuim bescheiden
 • geur: citrus, fris
 • smaak: moutzoetig maar toch fris, weinig bitterheid
 • afdronk: zachtbitter, summier maar blijft toch wat hangen

Het bier -en het flesje- beantwoorden aan de bedoeling. Opmerking: niet alle ingrediënten zijn vermeld.

Arend Winter ( brij De Ryck) 6,2 %

Hergist in de fles, geen kruiden toegevoegd - is eigenlijk het vroegere kerstbier “Christmas Pale Ale”.

Past in het Arend gamma. De oorspronkelijke naam van de brouwerij, gesticht in 1886, was De Gouden Arend. Wegens anti-Duitse gevoelens in onze bevrijde contreien verdween deze benaming begin 20ste eeuw. Nu is de naam terug opgediept voor de Arend-reeks.

 • uitzicht: donker blond
 • geur: fruitig en likoreus, wat rokerig ook, met een zweem van sherry en een vleugje koriander
 • smaak: licht geroosterd, licht metallisch, ook dat beetje sherry, blijft plakken
 • afdronk: blijft in de mond hangen (niet bitter)

Steenuilke ( brouwerij De Ryck) 6,5%

Gebrouwen in opdracht van het Regionaal Landschap van de Vlaamse Ardennen (RLVA). Met gebruik van 3 kruiden die men in de Vlaamse Ardennen terugvindt: sleedoorn – angelica (engelwortel) – lievevrouwbedstro

 • uitzicht: goud, schuim is wandklevend
 • geur: kruidig, brooddeeg en ook wat likeur
 • smaak: prik maar ook olieachtig, zoetig en beetje hop: alles bescheiden aanwezig, in balans – de kruiden op het einde van de kook toegevoegd duwen de hop naar voren
 • afdronk: tamelijk lang, droog: hoppig en medicinaal (gedroogde enkelwortel?)

Arend Tripel ( brouwerij De Ryck) 8%

Gouden medaille in Nuremberg – kwam er als 2de uit na Westmalle Tripel op een blinde proeverij van Nederlandse en Belgische tripels vorig jaar in Nederland (daar hadden de Belgische Tripels in de top tien de plaatsen 1, 2, 3, 4 en 6 – La Trappe kwam op de vijfde plaats)

Hier besteedde Ann veel aandacht aan de bitterheid. Het bier bevat geen extra kruiden.

 • uitzicht: oud blond – schuim is ok
 • geur: typische De Ryck geur door huisgist met daarenboven een zoete geur van alcohol en een zachte hoppigheid
 • smaak: vol en rond; zachte bitterheid - kruidig (door de hop?) met fruittoetsen
 • afdronk: zacht uitvloeiend van zoetig naar fijne, zachte bitterheid

besluit: dik in orde dankzij de aandacht voor de gesoigneerde bitterheid.

Buffalo Belgian Bitter ( brouwerij Van den Bossche) 8,5%

Buffalo ,genoemd naar Buffalo Bill, bestaat sinds 1907 .

Het bier werd voor de 1ste keer gebrouwen tijdens de tournee van het Barnum& Bailey-circus. Toen was het bier te donker en te bitter wegens te lang gekookt en te weinig geroerd (iedereen was naar Buffalo Bill gaan kijken). Toch was het een succes en het is in het assortiment gebleven.

Een paar jaar geleden kwam de vraag uit de States om een  Buffalo te maken in grote flessen – in België kwam de vraag om het hier te brengen in kleine flessen. De Italianen vroegen een blonde Buffalo met een hoog alcoholgehalte.

Ignace ontwierp een nieuw type bier dat niet in concurrentie kon komen met  abdijbieren en gaf het een plaats in de Buffalo-gamma.
 • uitzicht: bleekblond en troebel op het einde van de fles
 • geur: hop en aangenaam alcoholisch
 • smaak: minder bitter dan in de geur wegens 2 soorten hop voor de late hopping en dryhopping; blijft toch lang hangen

Kerstpater (brouwerij Van den Bossche) 9%

Sedert 1997 (100 j brouwerij Van den Bossche) is het alcoholgehalte van alle bieren verhoogd – dus ook in het kerstbier. De naam Kerstpater werd gedeponeerd. Het is een echt succesbier, ook bij niet –donkerbierdrinkers.

Ignace zei dat de sluiting van de mouterij De Wolf-Cosijns een groot verlies betekende voor de donkere mouten en menig brouwerij kopzorgen heeft bezorgd.

 • uitzicht: pikdonker
 • geur: fruitig, subtiel en aangenaam; de alcohol is goed gemasceerd
 • smaak: volmondig, zeer zacht en toch niet te zoet
 • afdronk: vloeit zoet uit