Verslag Vrouwen Brouwen

Vrijdag 8 juli ,18 uur:

De laatste vierkante meter van de vloer van de Klein(v)rouwerij de Glazen Toren in Mere, wordt gedweild.
Iedereen is buiten en alles ligt er super hygienisch en proper bij.
Gezeten halverwege de trap even in alle rust alles laten bezinken...
Vandaag ondervonden 8 vrouwelijke OPA-leden aan den lijve dat het " geen klein bier " is om een artisanaal bier te brouwen.

Alle handelingen nodig bij het brouwen werden uitgevoerd door ons ,de vrouwen, met de hoogst deskundige aanwijzingen van brouwer Jef Van Den Steen. De bedoeling was om een speciaal witbier te brouwen, exclusief voor de leden van OPA .Vier soorten mout ( pils, tarwe, haver en spelt )samen met 2 soorten hop en de subtiele dosering van een paar typische kruiden, moeten een uniek karakter geven aan dit brouwsel.
Terwijl de gistcellen de suikers degusteren lezen we, tot onze grote voldoening, in de plaatselijke kranten dat ons protest tegen " de mythe" van een "typisch vrouwenbiertje" gehoor kreeg bij de aanwezige journalisten.

Het moet maar eens gedaan zijn met de bewering dat zoet en flauw bier , synoniem is voor bier bedoeld voor vrouwen. De vrouwelijke bierproevers van OPA bewijzen het tegendeel op de maandelijkse proeverijen !

" Ons bier " wordt begin augustus gebotteld in 75 cl-flessen en na rijping in de warme kamer voorzien van een zelfontworpen etiket.
Voor de naam lieten de brouwers zich inspireren door de geschiedenis. CLARA 'T ROEN (zo zal het bier noemen) stierf in 1524 in de Zuidelijke Nederlanden als eerste op de brandstapel in Aalst omwille van haar protestantse overtuiging.
Omdat haar naam bij de recente straatnaamwijzigingen in Aalst (2004) niet weerhouden werd zal zij nu toch bekendheid genieten bij vele bierliefhebbers.

Op de proeverij van september kunnen alle leden van OPA komen proeven van het resultaat van een boeiende (zeer vermoeiende) en leerzame nevenaktiviteit van OPA.

Nelly Govaert