Archief

Geen Plastieken boterham op carnaval - persbericht

Plastieken boterham

bieredalostDe jeugdige Aalsterse carnavalvierders drinken van ‘t flesje uit het krat in hun meegesleurde kinderkoets of van plasticbekertjes in de danscafés, maar  bezadigder carnavalisten zien een echte glazen pint waarmee ze aan de toog kunnen klinken op het welslagen het grote volksfeest als een wezenlijk  onderdeel van carnaval. Op nog maar te zwijgen van de vaste klanten, die ook met carnaval in hun stamcafé een Duvel of Westmalle willen degusteren, terwijl ze de vrolijke drukte gadeslaan. In het bijhorende glas? Neen, in een plastic bekertje. Het stadsbestuur van Aalst ordonneert immers : ‘Veel te veel snijwonden op de spoed, dus  geen glazen in de cafés tijdens carnaval!’

Maar wat heeft diezelfde inrichtende macht  de laatste decennia gedaan om de cafés te overtuigen open te blijven tijdens de driedaagse, zodat de mensen binnen iets kunnen drinken i.p.v. (met hun glas) naar buiten te worden gedreven omdat de weinige cafés die open zijn de massa niet aankunnen? Wat is de strategie om de middenstanders aan te zetten de bangelijk voor hun etalages aangebrachte schuttingen ten minste carnavalesk te beschilderen i.p.v. door lomp dichtgetimmerde vitrines het centrum te veranderen in een vijandelijke, belegerde stad? Hoe hebben ze de horeca diets gemaakt dat het opdrijven van het geluidsniveau van de muziek en het verdonkeren van de verlichting agressiviteit in de hand werkt en allerlei remmingen wegneemt i.p.v. de feestvreugde te bevorderen?

Naar het schijnt zullen dankzij de erkenning als werelderfgoed van Aalst carnaval vele Aziaten het feest bezoeken. Wel, met alle Chinezen, maar niet met den dezen: geen plastieken boterhammen met carnaval! Of moeten we de Naamse kroniekschrijver in de calendrier namurois van 19 januari 1909 gelijk geven als hij over de regelneverij van zijn stadsbestuur, die met carnaval het maskers dragen wil verbieden, mijmert op het terras van grand café Demote, genietend van een …  bière d’Alost?*

Lees meer...

Geen plastieken boterhammen op carnaval Aalst

Jan Louies op TV Oost

De bierliefhebbers van de Objectieve Proefajuinen, kortweg OPA, willen tijdens carnaval in Aalst geen bier uit een plastic bekertje drinken. wij zijn het niet eens met de maatregel van de stad om in de feestzone enkel plastic bekertjes toe te laten. Maar het stadsbestuur doet dat uit veiligheidsoverwegingen, want er zijn met carnaval jaarlijks teveel mensen met die snijwonden oplopen.

Top 25 beers of the year 2009

Saison d'Erpe-Mere bij 25 beste bieren van 2009

Saison d'Erpe-Mere
Het ambachtelijk gebrouwen bier Saison d’ Erpe Mere is vorige week in de Verenigde Staten uitgeroepen tot één van de 25 beste bieren voor 2009. Daarmee veroverde het een plaats tussen de overige Belgische bieren Westmalle tripel, Orval, Duvel en Kriek Hanssens die ook in de lijst voorkomen.

Bekijk het artikel uit Draft

 

Literatuur : Trappist

Trappist. De zeven hemelse bieren

trappistzevenheerlijkebierenWestmalle, Rochefort, Westvleteren, Chimay, Orval, Achel en La Trappe. De zeven trappistbieren hebben vele fans in binnen- én buitenland. Ze worden geroemd om hun hoge kwaliteit en hemelse, rijke smaak. Maar wie zijn de trappisten? En uit welk vaatje tappen ze?

De monniken en bieren geven hun geheimen prijs! Om ‘ledigheid’ te voorkomen en om ‘van de arbeid hunner handen’ te kunnen leven, beslisten de monniken hun bier zelf te brouwen en te verkopen. Dat hogegistingsbier werd hun belangrijkste bron van inkomsten en bezorgde hen faam en uitstraling tot in het buitenland.

Jef Van den Steen bracht een bezoek aan alle trappistenabdijen en schetst hun geschiedenis. De broeder-brouwers, die de zorgvuldig bewaarde geheimen van het brouwsel kennen, geven een rondleiding tussen de brouwinstallaties en laten kennismaken met de geuren, kleuren en smaken van trappist.

Lees meer...

Belgian Family Brewers

Traditie, passie en creativiteit

BelgianFamilyBrewersBier brouwen is een bijzonder ambacht, waarbij de kennis en de ervaring van de brouwer vaak al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. Dit boek schetst het boeiende verhaal van dertien Belgische familiale brouwerijen en hun traditionele bieren: Bavik, Bosteels, Brasserie de Silly, De Halve Maan, De Koninck, Dubuisson, Dupont, Het Anker, Roman, Sint Bernard, Van Eecke, Van Honsebrouck, Verhaeghe.

Deze brouwerijen hebben zich verenigd en noemen zich de Belgian Family Brewers. Met dit label bieden ze de consument kwaliteitsgaranties: het gaat om bieren die effectief in ons land gebrouwen worden, door een onafhankelijke familie die bovendien sinds 50 jaar brouwt. De bieren onder dit label zijn uniek: ze hebben geen kopies onder een andere naam of etiket.

Ontdek de rijke geschiedenis en de sfeer van de Belgian Family Brewers. Proef van hun bieren met een rijk palet aan smaken, geuren en kleuren. Geniet van de originele bierrecepten van kok Stefaan Couttenye (‘t Hommelhof Watou). Een smakelijk overzicht van authentieke bieren van bij ons, samengesteld door Jef Van den Steen, dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland.

ISBN nummer : 978 90 5826 643 9
Prijs : 19.95 EUR incl. BTW
© 2009 - Jef Van den Steen Uitgeverij Davidsfonds NV

Vrouwen brouwen 2010

Het Laatste Nieuws 12 juli 2010

Vrouwen brouwen

het_laatste_nieuws

dubbele 'Special Belge'

Zes dames van de Aalsterse bierproefvereniging de Objectieve ProefAjuinen mochten voor een keertje zelf hun gerstenat samenstellen in brouwerij De Glazen Toren in Mere.

Onder de deskundige leiding van brouwer Jef Van De Steen brouwden de vrouwen een dubbele 'Special Belge'. "Die keuze is niet toevallig, want de 'Special Belge'-bieren zoals Special De Ryck uit Herzele, Palm, het Antwerps Bolleke en Tonneke dienden net een aanvraag in bij Europa om de naam te beschermen. Met dit unieke dubbel Special-biertje brengen wij daaraan een eerbetoon", klinkt het.

Lut, Marleen, Nancy, Anick, Jelle en Peggy waren een hele dag in de weer om hun 'Wiske' te brouwen. Dat heerlijke biertje wordt vanaf september verkocht bij OPA, de Glazen Toren en in enkele Aalsterse cafés.

© 2010 De Persgroep Publishing

Lees meer...

Fier op Bier

Vlaanderen Vakantieland

Vlaanderen Vakantieland van zaterdag 19.9.2009 is volledig gewijd aan BIER. Wie naar onze proevrij komt neemt dus best het programma o p of bekijkt de heruitzending op zondag 20.9.2009. (Digitale tv kijkers kunnen ook kijken via net gemist)

Het thema is nl." Fier op Bier" met opnames in Gooik, Steenhuffel, Oudenaarde, Brugge enz…met medewerking van onze schatbewaarber Jef van Den Steen.

Van promotie voor onze lievelingsdrank gesproken !

Website www.fieropbier.be

Via deze site kan je gratis de brochure "Fier op Bier bestellen".